Beszámoló az Óriás Nándor Szakkollégium 2022-2023-as tanév tavaszi szemeszterében szervezett programjairól

Beszámoló az Óriás Nándor Szakkollégium 2022-2023-as tanév tavaszi szemeszterében szervezett programjairól

 

 

Az Óriás Nándor Szakkollégium nevéhez számos program köthető a 2022-2023-as tanév tavaszi szemeszterében. A szakkollégium valamennyi tagazota aktív szerepet vállalt a programok szervezésében, lebonyolításában. E rövid beszámoló célja, hogy áttekintse tavaszi félévben lezajlott programokat, eseményeket.

 

"Híres perek számokban" Kvízest

2023. április 11.

Az Óriás Nándor Szakkollégium Elméleti-történeti Tagozata tematikus kvízestet szervezett „Híres perek számokban” címmel, amelyre 3 fős csapatok jelentkezését várta. Az egész este a híres perek körül forgott, a lehetséges válaszok pedig csak számok voltak. A programon a hallgatók és az oktató mentorok közösen derítettek fényt a híres történelmi perekre és bűnügyekre. 

 

"A digitalizáció és az Európai Unió belső piaca" című kerekasztal-beszélgetés

2023. április 12.

A Közjogi Tagozat és "A digitalizáció uniós fejleményeinek jogi elemzése" kutatócsoport által szervezett programon többek között betekintést nyerhettünk az új uniós digitalizációval kapcsolatos jogszabályok egyes vetületére, valamint annak interdiszciplináris megközelítésére a különböző jogágak metszéspontjában. Az előadók kiemelt fontosságú témaként ismertették a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletet, valamint annak gyakorlati alkalmazhatóságát és ezzel összefüggésben módosítási javaslatokkal egészítették ki a tudományos vizsgálatot. 

 

"Kerekasztal-beszélgetés az Mt. legújabb módosításairól"

2023. április 18.

Az Óriás Nándor Szakkollégium Civilisztika Tagozata kerekasztal-beszélgetés szervezett, amelynek témáját a Munka Törvénykönyvének 2023. január 1-jén hatályba lépő módosításai képezte. A beszélgetés a tagozat mentora, dr. Békési Gábor előadásával indult, aki módosítás okai mellett általánosságban áttekintette az érintett tárgyköröket. Ezt követően Schoblocherné dr. Perényi Zita bírósági fogalmazó tartott előadást a joggal való visszaélés témában. Az előadások után elsőként a Civilisztika Tagozat tagjai, ezt követően pedig a hallgatóság fogalmazhatta meg kérdéseit, észrevételeit.

 

"Jogos védelem vagy emberölés?" perszimuláció

2023. április 25.

Jogos védelem vagy emberölés? - erre a kérdésre keresték a választ az Óriás Nándor Szakkollégium Bűnügyi Tagozatának tagjai egy perszimuláció keretében. Az immáron hagyománnyá vált „Jogász Nap” keretében szervezett programon az érdeklődők betekintést nyerhettek abba, hogy miként zajlik egy bűnügyi tárgyalás a hatályos jog alapján. A tárgyalás valamennyi résztvevője szakkollégista volt.

 

 

Köszönjük a felkért előadók, hozzászólók és a szakkollégisták felkészülését!