Gólyaköszöntő

Gólyaköszöntő

 

Üdvözülnk!

 

Hosszú évek óta a legnagyobb számban nyertetek felvételt a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Bizotsak vagyunk benne, hogy az elkövetkező időszak meghatározó lesz az életetek szempontjából. Reméljük, hogy a pécsi jogi kart csakúgy azt otthonotoknak fogjátok tekinteni, mint számos más hallgatótársatok előttetek és, hogy az előttetek álló kihívásokból és a lehetőségekből a lehető legtöbbet fogtok hasznosítani. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy Összefoglaljuk, hogy mi is az az Óriás Nándor Szakkollégium (ÓNSZ), amely segítheti elérni az általatok kitűzött célt.

 

Mi is az a szakkollégium?

 

A nemzeti felsőoktatási kiválóságról szóló 24/2013. (II. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 19. § (2) bekezdésének értelmében "[a] szakkollégium az önkormányzatiság elvére és a szakkollégisták öntevékenységére épülő tehetséggondozó szervezet." E szervezet célja pedig nem más, mint "saját szakmai program kidolgozásával magas szintű, minőségi szakmai képzést nyújtson, segítve a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozását, közéleti szerepvállalását, az értelmiségi feladatokra történő felkészülés tárgyi és személyi feltételeinek megteremtését, a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség nevelését." [Korm. rendelet 19. § (3) bek.] A szakkollégiumok egy chartával is rendelkeznek, amely lefekteti a szakkollégiumiság alapelveit.

A pécsi jogi kar szakkollégiuma az Óriás Nándor Szakkollégium nevet viseli. Óriás Nándor a pécsi jogi kar egykori "legendás" római jogi professzora volt. A szakkollégium névadójáról itt részletesebben is olvashattok. Igazodva a jogszabályi meghatározáshoz, az ÓNSZ is egy önkormányzatiság elvére épülő szervezet, amely a legkiválóbb pécsi joghallgatókat tömöríti és ami számtalan szakmai, tehetséggondozó és egyéb szabadidős programmal, valamint lehetőséggel vár benneteket.

 

Hogyan néz ki az ÓNSZ szervezete?

 

Az ÓNSZ a hallgatók és oktatók harmonikus együttműködésének elvén alapszik. A szakkollégium négy tagozatban fejti ki tevékenységét (Bűnügy, Civilisztika, Elmélet-történet és Közjog), amelyeket egytől-egyig hallgatók vezetnek, azonban minden tagozat rendelkezik egy oktató mentorral is. A szakkollégium vezetését egy oktatói elnökből és két hallgatói alelnökből álló Elnökség irányítja, a legfontosabb döntéseket pedig a minden szakkollégista részvételével tartott Közgyűlés hozza meg. Mindenhol érvényesül tehát a (jelentős) hallgatói többség a szervezetben. A tagozatokon felül egy munkacsoport is működik a szakkollégiumban, amely a jog és technológia kölcsönhatásával foglalkozik. Ezen felül az ÓNSZ kiterjedt alumni hálózattal is rendelkezik, ahol megismerkedhettek a gyakorlatban dolgozó szakemberekkel, értékes kapcsolati tőkére szert téve.

 

Mit csinál a szakkollégium?

 

Az ÓNSZ számos színtéren tevékenykedik. Természetesen nálunk első helyen a szakmaiságot találod. Ebből adódik az is, hogy számos rendezvényt szervezünk, köztük kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat, ezen felül van egy online szakmai folyóiratunk is, a Scriptura, amely félévente hozza le a szakkollégisták és más szakemberek legújabb írásait, mi több rendszeresen adunk ki tanulmányköteteket is, amelyekben égető jogi problémák megoldásához járulunk hozzá. Mindezt elősegítendő az ÓNSZ a pályázatok terén is aktív.

Emellett a szakkollégiumnak számos együttműködő partnere is van, akivel nem kizárólag közös szakmai eseményeket szervezünk, hanem a partnereink számos esetben lehetőséget is biztosítanak gyakorlati lehetsőget is biztosítanak a szakkollégistáknak.

Mindemellett a szakkollégiumiság egyik alappillére a társadalmi felelősségvállalás is, amelynek keretében az ÓNSZ többször szervezett már jótékonysági gyűjtéseket is, sőt még fákat is ültetett.

 

Ki lehet szakkollégista?

 

A szakkollégium minden félév elején felvételt hirdet, és általában minden tagozatba lehetőség nyílik a jelentkezésre. Jelentkezni másodévtől lehet, felvételi követelményként pedig bizonyos tárgyak sikeres abszolválása (pl. polgári jog 1. vagy büntetőjog 1. – attól függően, melyik tagozatba szeretnél felvételt nyerni) mellett egy 4,00-es súlyozott, illetve szintén 4,00-es korrigált kreditindex szükséges. A felvételi eljárás menete két részből áll, egy írásbeli, valamint egy szóbeli részből. Minden tagozat a felvételi felhívás közzétételével egyidőben megadja azokat az esszétémákat, amelyekből a hallgatók választásuk alapján egy maximum 2 oldal terjedelmű pályamunkát készítenek el. Az értékelési szempontoknál prioritást élvez a jogászi gondolkodásmód, az érvelési technika, valamint a problémamegoldó képesség. A szóbeli fordulón a potenciális tagok kötetlen beszélgetést folytatnak a Felvételi Bizottsággal a pályamunkájukkal, illetve egy előre kiküldött cikkel kapcsolatban. Az értékelési szempontok hasonlóak az írásbeli fordulóhoz. A felvételi eljárás során összesen 50 pont (25-25) pont érhető el, felvételt pedig az a hallgató nyer, aki legalább 35 pontot kapott.

 

Miért érdemes szakkollégistának lenni?

 

A közösségi létet tekintve a különböző szakmai és kevésbé szakmai programok során barátságok, szakmai kapcsolatok épülnek ki hallgatók és hallgatók, valamint hallgatók és oktatók között, amiből a tag az egyetemi évei után kétségkívül profitálhat. Sosem lehet tudni, hogy melyik konferencia előadás vagy akár egy sör mellett eltöltött beszélgetés fogja meghatározni a jövőben alapjaiban a szakmai karriereteket. Nem mellesleg a tagság igen jól mutat az ember önéletrajzában is.

A tagság maga, illetve a publikációk, előadások mind pontot jelentenek a különböző pályázatoknál, ösztöndíjaknál, így mindamellett, hogy a hallgató tagja lehet egy kiváló szakmai közösségnek, nagy eséllyel jut hozzá a különböző ösztöndíjakhoz is. Többek között ilyen ösztöndíj az Új Nemzeti Kiválóság Program, az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíj, az Intézményi szakmai, tudományos ösztöndíj és a Kriszbacher Ildikó Ösztöndíj. Ezen felül a szakkollégistáknak alanyi jogon jár kollégiumi férőhely is.

Továbbá a verseny és konferencia részvételi lehetőségek, azon felül, hogy nagymértékben hozzájárulnak a szakmai fejlődéshez, még lehetőséget is biztosít arra, hogy világot lássanak a szakkollégisták.

 

Sok sikert kívánunk az elkövetkezendő években, és természetesen a szakkollégiummal kapcsolatos bárminemű kérdésre is szívesen válaszolunk. Keressetek minket bizalommal akár személyesen vagy e-mailen (szakkollegium@ajk.pte), illetve az Óriás Nándor Szakkollégium facebook oldalán keresztül!

Üdvözlettel,

Óriás Nándor Szakkollégium