Beszámoló a 2018-2019-es tanév őszi szemeszterében végzett tevékenységről

Beszámoló a 2018-2019-es tanév őszi szemeszterében végzett tevékenységről

Óriás Nándor Szakkollégium

NTP-SZKOLL-18-0013

 

Az Óriás Nándor Szakkollégium a NTP-SZKOLL-18-0013. sz. Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében a 2018-2019-es tanév őszi szemeszterében az alábbi tevékenységet fejtette ki:

 

A pályázatban vállaltaknak megfelelően az egy éves támogatási időszak első félévében egy 15 órás kurzussorozatot szerveztünk a szakkollégium tagjainak. A kurzussorozat célja az volt, hogy a szakkollégisták olyan, a mindennapi jogászi munkában használható készségeket sajátíthassanak el, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a XXI. században is versenyképes tudással rendelkezzenek. A kurzusok között helyet kapott a kutatásmódszertan és az elektronikus rendszerek használata, amely elengedhetetlen minden fajta – egyen szó akár tudományos, akár jogalkalmazói munkáról – jogi kutatás elkészítéséhez, illetve prezentációs technika, amely az elért eredmények minél teljesebb körű bemutatását teszi lehetővé, ami kiegészült egy retorika előadással, amely a prezentáció másik sine qua non elemeként a rétori képességek fejlesztését szolgálta. A kurzus sorozat ezen felül a mindennapi jogalkalmazásban használható készségek fejlesztésére szolgált, ilyenek voltak a bírósági ügyvitel, vagy a keresetírás kurzusok.

 

A kurzusok az alábbi bontásban kerültek megrendezésre:

  • Dr. Jusztinger János (mentor, Elméleti-történeti tagozat): Kutatásmódszertan – 2018. október 2. PDF
  • Dr. Mohay Ágoston (elnök): Prezentációs technika – 2018. október 2. PDF
  • Dr. Antal Gábor (törvényszéki csoportvezető bíró, Pécsi Törvényszék): Bírósági ügyvitel – 2018. október 8.
  • Dr. Mészáros Pál (tanársegéd, PTE ÁJK) – Dr. Harci-Kovács Kolos (mentor, Civilisztika tagozat): Keresetírás a gyakorlatban – 2018. október 30. PDF1 PDF2
  • Dr. Füzes Barnabás (főigazgató-helyettes, PTE Egyetemi Könyvtár): Elektronikus rendszerek használata jogi kutatáshoz – 2018. november 13. PDF
  • Dr. Cseporán Zsolt (mentor, Közjogi tagozat): Retorika – 2018. november 13. PDF

 

A félév során ezen túlmenően egy kerekasztal-beszélgetés is lebonyolításra került, amelynek középpontjában a korábban lezajlott országgyűlési választások eredményei, illetve ezek tapasztalatainak elemzése állt.

 

A kerekasztal-beszélgetésen az alábbi felkért felszólalók vettek részt:

  • Dr. Fábián Adrián (dékán, PTE ÁJK)
  • Dr. Cseporán Zsolt (mentor, Közjogi tagozat)
  • Dr. Lukonits Ádám (tanársegéd, ELTE ÁJK)
  • Dr. Mécs János (doktorandusz, ELTE ÁJK; Arsboni)

 

Kelt Pécsett, 2019. február 25. napján

 

Óriás Nándor Szakkollégium

Képek